Den sfäriska boll som idag används inom fotbollen har kommit en lång väg från de bollar som användes i fotbollens barndom. Det man brukar hänvisa till som de första fotbollarna tillverkades av uppblåsta urinblåsor från grisar, vilka efterhand började täckas med läder för att bättre hålla formen. Ett problem med dessa tidiga bollar var att de inte var runda, då formen bestämdes av urinblåsan.
Först år 1855, efter att nästan 20 år tidigare ha patenterat vulkaniserat gummi, designade och byggde Charles Goodyear den första fotbollen av gummi. Goodyears bollar kunde göras rundare än de bollar vars form berodde på hur urinblåsan som användes såg ut, liksom storleken kunde göras enhetlig och bestämmas av tillverkaren.
När fotbollens första regelverk skrevs 1863, av den nybildade föreningen English Football Association, bestämdes ingen regel för bollens storlek eller form. Det skulle dröja tills regelverkets revidering 1872 innan det blev fastställt att bollen måste vara sfärisk och ha en omkrets om 27-28 inches – en regel som består i FIFA:s regelverk än idag.
Förutom storlek och form, fastslog regelrevideringen 1872 även vilken vikt bollen skulle ha. Vikten ändrades 1937 till den vikt som gäller idag – 410 till 450 gram vid spelets början.
Det kan tyckas som att fotbollen inte har förändrats särskilt mycket sedan 1937, då reglerna för bollens utförande består sedan dess, men enormt mycket har hänt när det kommer till material och design. Från att under 1800-talets slut och 1900-talets början ha konstruerats av åtta läderpaneler som syddes ihop till en boll, med en öppning som snördes igen på sidan för den uppblåsbara gummiblåsan, är dagens fotbollar väldigt annorlunda.
Den moderna fotbollen av syntetiskt läder sätts ihop utifrån ett mönster bestående av hexagoner, pentagoner och trianglar för att åstadkomma en så rund form som möjligt. Materialet bollen tillverkas av har gått från att vara vanligt läder, till högteknologiskt syntetiskt läder utvecklat för maximera bland annat precision, vattenresistens och snabbhet.